22 Ekim 2007 Pazartesi

Kanaviçe alırken dikkat!!!

Goblen, Etamin, Kanaviçe haberleri

Goblen alırken dikkat edilmesi gerekenler

Baskılı goblen alırken, bütün markaların kaliteleri hemen hemen aynıdır. Dolayısıyla seçiminizde markadan ziyade sevdiğiniz, işlemekten ve bitmiş halinden zevk alacağınızı düşündüğünüz model üzerinde yoğunlaşınız…


Şemalı goblenlerde durum, biraz daha farklıdır !!!


Kitlerin içeriği ile ilgili olarak, kullanılan iplik kalitesinin bilinen bir markaya ait olmasına özen gösteriniz.

En önemli nokta; renk sayısı ve boyut ilişkisidir. Aldığınız kitlerde renk sayısı ve tek batım optimizasyonun yapıldığından emin olunuz.

Bu iki konuyu biraz daha açalım.

Renk Optimizasyonu:

Ufak boyutlarda bir goblen, etamin,kanaviçe pano veya tabloda, (15-18 cm. x 20-23 cm.) 70-80 renk kullanılması , sürekli ip değiştireceğiniz için işlemesi çok zor olacaktır ve kit hazırlanırken model üzerinde çalışılmamış demektir. Az renk kullanılması ise modele göre değişmekle birlikte tablonuzun çok basit olması anlamına gelecek ve tablonuza bakanlar için çok fazla bir güzellik ifade etmeyecektir.

Dmc ve Anchor gibi iplik markalarının 400-500 renk sayısına ulaşan iplik kartelaları bulunmaktadır. Bu sayı, iplikler birbirleri ile karıştırılarak daha da arttırılabilir. Ancak bu; takdir edersiniz ki, bütün renkler veya çok sayıda renk birlikte kullanılsa daha iyi olur anlamına gelmemektedir.

Bazı yerli-yabancı internet siteleri ve blog sayfalarında, ücretli-ücretsiz bu tür modeller ( küçük ebatlı ve renk sayısı fazla ) görmek mümkündür. Sıklıkla 120-140 renk içeren modellere rastlanmaktadır.Büyük tablolar için bile, 120-130 renk demek, üzerinde hiç uğraşılmamış, tek batımları optimize edilmemiş modeller demektir ve işlerken büyük çaba harcamanız gerekebilir.

Ücretsiz olsa bile, işlemeye değer olup olmadığını görmek için, ebat ve renk sayısı ilişkisini muhakkak surette kontrol ediniz.

Tek Batım Optimizasyonu:

Tek Batım, şema üzerinde, değişik yerlerde, sadece 1 yarım çarpı veya çarpı işlemeniz gerektiğini gösteren bölümlerdir. Bazı detaylarda gerekli olmakla birlikte ( göz, küpe, kolye ucu gibi ) bazen işlemenizin fonunu oluşturan bölümlerde bile rastlayabilirsiniz. Ki bu, şemanın optimize edilmediği anlamına gelir.

Genellikle ufak boyutlu ve çok renkli modellerde rastlanmakla birlikte, büyük boyutlu tablolarda da görülmektedir.

Her seferinde iplik değiştirmeniz gerekeceği ve arkada düğüm veya ip altında yürütme yapmanız gerekeceği için, tek batımlar ne kadar az olursa o kadar kaliteli bir şemaya sahip olduğunuz anlamına gelir.

Hiç yorum yok: